arrow-right

Project Detail

Public Transport Authority
Aubin Grove Station

The Aubin Grove Station and Russell Road upgrade project was designed to cater for the growing communities in Perth’s southern suburbs. Located on the Mandurah line, the station has provided an approximate 22 minute commute to Perth and 30 minute journey to Mandurah in an aim to ease traffic congestion on the freeways. The service expected to be used 3900 times a day. 

Like many stations along the Mandurah Line, Aubin Grove Station is located in the median of the Kwinana Freeway, just north of Russell Road. To allow for the projected traffic increase in the area, the Public Transport Authority together with Main Roads have worked to upgrade the Russell Road intersection and create dedicated access into the new station car park.

MHM Engineers were engaged on the project to deliver a lighting scheme that provided energy efficiencies and long life luminaires through the use of LED technology, the car parks and station are lit to Australian Standards to ensure occupancy safety and security and to minimise spill light onto the adjacent properties.

The Cree LEDway street and area light was used throughout the two car parks to achieve a precise area coverage with minimal wasted light. With high colour rendering properties and clean, white light, these luminaires should provide pedestrians with a sense of security whilst greatly improving CCTV footage. Miniaturised back light shields on the LED optics ensures that there is minimal to no back light spill on the adjacent properties of the car park.

The Cree XSPW wall pack and 304 Series canopy light was used along the covered overpass to provide safe movement between the car parks and the station platform.

The asymmetric light distribution of the XSPW ensured maximum light coverage along the walkways with a minimal amount of light fittings utilised.    

With more than 3900 passengers expected to board at Aubin Grove each day, convenient passenger access will be achieved through:

  • Dedicated passenger drop off areas on both sides of the station
  • 2000 bay car parks, with majority located on the western side and accessed from a signalised intersection off Russell Road
  • Six integrated bus feeder services operating from an interchange on the western side
  • Connections to the shared path network on both sides of the station
  • Parking for approximately 180 bicycles
  • Dedicated scooter and motorcycle parking

 

Click here for directions

Architect:
Coniglio Ainsworth Architects + M.P.S. Architects

Electrical Engineer:
MHM Engineering

Builders:
Georgiou

Electrical Contractor:
Downer

Photographer:
Ron Tan

Share: